Fjordingen är här!

Då har den äntligen kommit till spelet: den efterlängtade fjordingen. Fyra st finns det: 2 gulblacka (varav en redan är tränad till lvl 10), en brun- eller rödblack (skulle nog själv säga att den är rödblack, dock) och en grå (vissa säger musblack, men när det gäller fjording så är grå den rätta benämningen).

Alla fjordingar kommer fullt utrustade med kalltisk nybörjarutrustning, till ett värde av 127 SC, vilket jag tackar och bockar för. Tre av fjordingarna kostar 780 SC. Den fjärde fjordingen, den som är tränad till lvl 10, kostar dock 1425 SC, vilket är den dyraste hästen på hela SSO. Personligen tycker jag dock inte det är värt det. Visst, att betala 645 SC extra för att få en häst som är tränad till 2/3 är kanske billigare om man jämför med att ta den till en tränare (vilket 1125 SC för att få hästen till lvl 10, 2625 SC till lvl 15), men jag lägger hellre de SC på något annat och tränar hästen på den vanliga sättet.

Jag köpte mig en grå liten kille, som jag döpte till Snowwarrior. Honom tog jag prompt till en häststylist och klippte manen på så att den fick snygga trekanter. Förutom trekanterna så finns det två fjordklippningar till: hjärtan och svart rand högst upp. Man kan även ge fjordingen lång man, fast ståndman ska det självklart vara på dem, tycker jag. De blir visserligen ganska fina i lång man eller knoppad man med, men snyggast tycker jag de är med den klassiska ståndmanen.

Fjordingen går att köpa hos Kallterna vid Isenport i Dinodalen. Man kan komma in i Dinodalen när man är i lvl 15 och är gillad med Valedale. Kallterna kommer man i kontakt med efter att man är klar med att hjälpa Nic Stoneground utforska och kartlägga dalen.

För att få köpa fjordingen så måste man vara Populär med kallterna Nanook och Sedna. Man samlar RP med dem dels genom att hämta isentitslar och kallsten till Nanook, och dels genom att hämta isvesslor, isenbär, iskastanjer, ispärlor och vita pälstussar åt Sedna. Varje föremål byter man mot 15 RP med kallterna. Föremålen är tydligt markerade med starkt lysande, gula gnistor, så de är lätta att se på långt håll, och de finns överallt i hela dalen.

---

Bland annat på facebook har jag sett många klaga över att det är orättvist att man måste kunna ta sig till Dinodalen och bli populär med kallterna innan man får köpa fjordingarna. Ett av argumenten för detta som jag sett är "jag gör inte dagliga uppdrag, så varför ska jag tvingas till nu det helt plötsligt?"

För det första så är det inte ett dugg orättvist. Man kan kanske kan argumentera att det är orättvist mot de som inte är SR, men SSO är ett betalspel och har aldrig utgett sig för att vara något annat. Alla som är SR eller LT har exakt samma möjlighet att få fjordingarna. Det är INTE orättvist att man måste kämpa lite för att få tag på dem.

För det andra, SSO har ingen som helst skyldighet till att ta hänsyn till alla som inte gör dagliga för att bygga rykte. Det är ens eget val om man vill göra dagliga eller inte, och om man av den anledningen inte kan låsa upp något som kräver högt rykte med en fraktion så tycker jag att man får skylla sig själv. Det är mycket i spelet som man måste ha högt rykte för att kunna låsa upp, bland annat kläder, butiker och tävlingar. Vill man låsa upp dem så är det att göra dagliga som gäller. Det är så spelet är uppbyggt.

Som många sagt här och var så passar det in på kallterna att man måste vara populär med dem för att få köpa fjordingarna. Nic Stoneground berättar att Kallterna är väldigt måna om sina hästar och inte låter vem som helst köpa dem. Man får inte ens börja handla deras kläder och utrustning förrän man blivit gillad, så jag är inte ett dugg förvånad över att de kräver högt rykte för att sälja hästarna. Jag hade inte ens blivit förvånad över om man varit tvungen att bli beundrad med kallterna innan man fick köpa fjordingarna, som som tur är så slapp vi det.

Jag säger bara det här: var glad över att fjordingarna äntligen finns att köpa, bit ihop och arbeta tills du kan köpa dem, för inget som är värt att få blir någonsin serverat på silverfat.
RSS 2.0